HTML

BOTRÄNY A DINNYE UTCÁBAN

Ezen a blogon elérhetővé tesszük a Dinnye utcai és Ulaszló utcai lakóközöség szerveződését és fellépését.

Friss topikok

Kapcsolat

Irodaház épül az Ulászló utcában!?

2008.12.10. 14:58 divixy (törölt)

Az önkormányzat honlapjának fórumán, a ÚJBUDAI ÉPÍTKEZÉSEK - Lakóházak, társasházak, bevásárlóközpontok topikon találtam az alábbi bejegyzést, amit a Mikes Udvar közös képviselője írt:

"Tisztelt Hivatal!
Egy Ulászló utcai telekeladás ügyében szólnék. A Köjál-telek eladása a Dinnye utcai társasház után a legújabb környéket felzaklató esemény. Már folyik az aláírásgyűjtés a témában, hogy itt talán még időben tudunk tenni valamit. A hír szerint irodaházat építő cégnek adják el a telket, bár volt jelentkező egy kézművesház-, játszótér kialakítására is, igaz, hogy ők csak bérelni akarták a meglévő ingatlant. A környéken élők lassan megfulladnak az agglomerációba haza és munkába járók reggeli és esti forgalma miatt, a nyári balatoni szezonról nem is beszélve, a Zsombolyai utcában reggelente álló, pöfögő autók bűzétől, zajától. Természetesen az itt élők parkolási lehetőségei minimálisra csökkentek, mert ide állnak azok is, akik nem akarnak parkolást fizetni és az Önkormányzathoz igyekvők és az Önkormányzati alkalmazottak egy része is.
Örömmel olvassuk, hogy 3 milliárd nyeresége van a kerületnek, tényleg rá van szorulva erre a pénzre? Ki kártéríti az ingatlantulajdonosokat ingatlanjuk értékcsökkenése miatt? A földszinti lakások olyan sötétek már így is, hogy 30 %-kal több villanyszámlát fizetnek. Az itt élőknek miért lesz ez jó? Nem lesz levegőnk, fényünk, parkolóhelyünk és kevesebbet ér az ingatlanunk. A kerület elkezdett fiatalodni, szükség lenne közösségformáló, családközpontú, békés, jó levegőjű helyekre. A Diószegi játszótér tele van hajléktalannal és többször találtak drogos tűket. A Feneketlen tó környéke botrányos és nem is kisgyerek központú. Kérem az Illetékeseket, vegyék figyelembe a környéken élők szempontjait is! Köszönjük! Mikes Udvar közös képviselője"

forrás: http://www.ujbuda.hu/forum.php?sid=&action=showTopic&tema=28

Mit tudtok a dologról?

1 komment · 1 trackback

Botrány Update

2008.12.07. 18:00 Dinnye Utca


Múlt héten  a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség befejezte a törvényességi vizsgálatot a Dinnye utca Ulászló utca sarkán épülő ház terveivel kapcsolatban. Érdeklődésünkre eddig csak szóban kaptunk egy eléggé talányos választ, miszerint kérésünknek nem lehetett eleget tenni, és a hivatalos indoklást levélben küldik majd.
Ügyünk további sorsa az ombudsman kezében van.

Szólj hozzá!

Cikk a Magyar Hírlapban

2008.11.19. 10:10 divixy (törölt)

Türelmesen várjuk -a múlt hétre ígért- ügyészségi vizsgálat eredményét, addig is egy cikk a Magyar Hírlap online-ról, ami a nyomtatott változatban is olvasható mától!

 

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=155553

 

2 komment

Fegyverünk a nyilvánosság

2008.11.06. 21:49 divixy (törölt)

Kedvenc tornyunk a Helyi Témában is helyet kapott végre.

Olvassátok:

Dinnye Torony

2 komment

További turbulenciák a Dinnye utcában

2008.10.31. 18:35 Dinnye Utca

Ma felvettük a kapcsolatot az ÉPKAR ZRT.vel. Az volt a célunk, hogy ismertessük álláspontunkat: 

• Hat emelet építése jogellenes
• Az előkert beépítése jogellenes
 
Profitérdekek nem sújthatják a környéken élők életminőségét.
 
Ifjabb Szeivolt István ügyvezető igazgatónak felkínáltuk a kapcsolattartás lehetőségét. Reméljük sikerül fenntartanunk a kulturált párbeszédet az ÉPKAR ZRT.-vel. Tudnak rólunk, de jó szántukból nem fognak változtatni a terveken.  Ezek szerint van még mit tennünk!
 
Rövidesen sajtóközleményben hívjuk fel a nyilvánosság figyelmét az itteni állapotokra.  A sajtóközleménytől azt várjuk, hogy felhívja a felelős hatóságokat a beavatkozásra.
Molinókkal, azaz nagyméretű, kiakasztható plakátokkal akarjuk figyelmeztetni a vállalkozót és a lehetséges vásárlókat az épülettel kapcsolatos jogi aggályokra.  Az alábbi molinó terveket készítettük:
 
 
A molinókat jól láthatóan kell kihelyeznünk például egy ablakba vagy egy erkélyre. A Dinnye utca 12. számú ház két lakója már jelentkezett egy-egy molinó kihelyezésére. Keresünk egy harmadik jelentkezőt!

25 komment · 1 trackback

A környezetidegen magasépület

2008.10.20. 19:28 Dinnye Utca

4 komment

Nem megfelelő minőség, a hitelválság idején

2008.10.20. 19:25 Dinnye Utca

Nem biztos hogy csak a jogi és környezeti problémák miatt nem jó ötlet itt lakást venni. A 60 -80 millios lakások persze látszolag megfelelnek az elvárásoknak, de kilóg a lóláb. Kivülról nézve pár apróság tünt fel nekünk, ami gyorskezű, felületes tervezés tünetei lehetnek. Az alábbi pontok kérdéseket vethetnek fel, amire csak az Ép Kar Zrt tud választ adni.

 • a földszinti lakások padlószintje nagyon alacsony, bár a kerttel való kapcsolat ilyen sűrű beépítésnél teljesen érdektelen. Inkabb probléma mint elöny.
 • barmely nagyobb esőzés alkalmával a kétemeletes mélygarázs teljesen víz alá kerülhet. Ilyenkor a lift nem müködik.
 • a viszonylag kisméretű lift mellett, a lakásokba kb. 19 lépcsőfokos kényelmetlen, egykarú lépcsővel lehet feljutni, pihenő nélkül. Pihenőkre nemcsak az idősebb korosztalynak van szüksége. Korábban a pihenő elő volt írva, de ezt időközben elfelejtették a tervezők és a hatóságok. 2008. szeptember 1-től kizárólag háromkarú (két pihenős) lépcső tervezhető.
 • a Bocskai úti gépkocsiforgalom tompának már nem mondhato zaját, valamint a szírénázó autók elviselhetetlen hangját, a felső szintek csillapítás nékül kapják. A ház kimagaslik majd a többi fölé. 
 • Kérdéses hogy az építési technologia megoldja-e a talajvizzel kapcsolatos problemákat?
 • Megfelelően van-e szigetelve az alaptest és a pincetömb? A mi szakértönk erre nem latott bizonyitékot. 
 • Az épület hátsó részén, a garázs betonfődéme főlé tervezett zöldfelület nem látszik életképesnek.

5 komment

Haladunk!!! Az Ügyészség foglalkozik velünk!

2008.10.16. 19:21 Dinnye Utca

Mivel Önkormanyzat, illetve a Közigazgatási Hivatal visszautasította felülvizsgalati kérelmünket, ezért a Védegylet segitségével a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészséghez fordultunk.

A beadványunknak két fő pontja van. Az épittető (ÉPKAR Zrt.), a tervező és Újbuda Önkormányzata a tervezés és az épitési engedély eljárásban két saját rendeletét látványosan nem tartotta be:

34/2003/X.21/XI.ÖK sz.rendelete, 1 fejezet, 13 § városképi illeszkedés szabályai:

"A városképi illeszkedés új épület épitése, vagy meglévő épület átalakítása, bővitése esetén az adott területegység építészeti karakterének megteremtesére, ill. a kialakult karakter megörzészére kell törekedni."

A területegységnek nincs rendezési terve (KSZT-je), így az Önkormanyzatnak terve sincs arra, hogy a mi zárt egységünket megbontsa, egy nagyon magas lakótömböt épittesen. Más szóval illegalis a magas épület.

34/2003/X.21/XI.ÖK sz.rendelete, 2 fejezet, 23§ és 24§:

"A különbözo beépitési módok általános elöírása. Az övezet zártsorú, de a tervezett épület szabadon álló. A kiallakúlt allapotnak megfelelöen a rendezési terv hiányaban 5m előkert betartandó"

Mivel előkert nékül épül a ház, illegális!

Itt az eredeti beadványunk:

From Dinnye utca
From Dinnye utca
From Dinnye utca

 

Megkaptuk az első pozitiv jogi visszajelzést, és ezért meg fontosabbá vált a szomszédok hozzáállása. Szeretnénk megint meghívni az érdeklet szomszédokat a Dinnye 12 garázsába pénteken este hatkor (Oktober 24.-én).

21 komment

Kapcsolat

2008.10.13. 10:08 Dinnye Utca

Szólj hozzá!

Háttér 2: jogszerűtlen eljárás és az építkezés kapcsán felmerülő szabálytalanságok

2008.10.11. 00:51 Dinnye Utca

Az első levél bemutatja azt jogszerűtlen eljárást, amellyel a tulajdonosok beleegyezése nélkül szerzett az építtető építési engedélyt.

Esetünkben az építési engedélyről szóló tájékozatást a társasház közös képviselője kapta meg, aki hanyagságból esetleg más érdekek mentén nem tájékoztatta a lakókat a készülő építkezésről. Így a lakók arról sem szerezhettek tudomást, hogy 4+ 2 emeletes "toronyház"épül mellettük, amely többmint 21 méter magas. A környéken a legmagasabb épületek 9 -13 méteresek.Ennek eredménye, hogy házunk kifutott a hivatalos fellebezési időből - a hivatalos indoklás szerint. 

Ez azonban bírósági döntésekkel cáfolható. Ügyéljogosultságot a társasház tulajdonosai gyakorolhatnak és nem a közös képviselő. Így a tulajdonosk hivatalos informálása után lehetőség van a hivatalos panasztételre és kifogások megtételére. Ez azt is jelenti, hogy az építkezés mindvégig jogellenesen folyt. A levelünk:

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal Építési Osztály vezetőjének

Budapest XI.

Bocskai út 39-41.

1113

Tárgy: 1113 Budapest, Ulászló u. 61. sz. ingatlanra

kiadott építési engedély


 

Tisztelt Osztályvezető Asszony!


 

Alulírottak, mint a 1113 Budapest, Nagyszőlős u. 2/A-2/E, valamint a 1113 Budapest, Ulászló u. 76-80. sz. alatti társasházak tulajdonos társai

kérjük,

hogy az ÉPKAR Zrt. számára a 1113 Budapest, Ulászló u. 61. számú ingatlanra kiadott építési engedély határozatot

valamennyi, a társasházi ingatlanunkkal rendelkezni jogosult számára

kézbesítés útján közölni szíveskedjenek.

Társasházunk tulajdonosainak egy része 2008. április végén a szomszédos ingatlanon megkezdődött bontás alkalmával érzékelte az építkezés tényét. Azonban akkor még, és azóta sem, a tervezett épület rendeltetését, méretét, az engedélyben előírt feltételeket nem volt módunk megismerni. A bontást követően tervezett építés volumenére csak a folyamatban lévő építési tevékenység zavaró hatásából következtethetünk.

 

A levél teljes szóvege: http://docs.google.com/Doc?id=dd42jqbj_67d38vskcc

 

A második levelünkben összefoglaltuk az építkezés kapcsán felmerülő szabálytalanságokat. Számos építési szabálytalanság,magan tulajdon háborítása és környezetvédelmi előírások megszegését tüntettük fel benne.

 

Tárgy: 1113 Bp. Nagyszőlős u. 2a-2e, valamint az Ulászló u. 76-80 Társasház Indítványa a Bp. 1113. Ulászló u. 61.sz alatt dolgozó ÉPKAR Zrt. (továbbiakban „építtető”) építkezése által okozott károk felszámolására

 

A Bp. 1113. Ulászló u. 61. telken az építtető megkezdte 24 lakásos társasház építését.

 

Társasházunk tulajdonosaitól nem kértek előzetes hozzájárulást az engedélyekkel kapcsolatban. Az Önkormányzat hivatalos tájékoztatását egyedül Bodri Zoltán közös képviselőnek küldte meg, aki ezt nem továbbította a tulajdonosoknak. Nem történt meg tehát a tulajdonosok egyéni tájékoztatása, jól lehet Társasházunk közös telekhatárral rendelkezik az Ulászló u 61.sz. alatti ingatlannal. A társasház tulajdonosai csak április végén, a bontások alkalmával szembesültek az építkezés effektív tényével, azzal kapcsolatos előzetes kifogásaikat nem tudták megtenni.

 

A levél teljes szövege: http://docs.google.com/Doc?id=dd42jqbj_68hr64v6hj 

2 komment

Hátter Infók az Épitkezésről - A Szakvélemény!

2008.10.06. 10:33 Dinnye Utca

Itt van a hivatalos szakvéleményünk, amit Iványi László Ybl díjas építész - Igazságügyi építész szakértő minöségében - készített a helyzetről:

A Budapest, XI. ker., Dinnye u. 9. - Ulászló u. 61. sz. alatti ingatlanra tervezett 24 lakásos lakóépület 2008-ban kelt VIII-3072/5/2008. ügyiratszámú építési engedély Határozatával kapcsolatban az alábbi igazságügyi építész szakértői szakvéleményt adom:

 1. A tárgyi építési engedély Határozata félreérthető módon „...az ingatlanon 2 pinceszint + földszint + 4 emelet + 2 tetőszint számú" lakóépületet rögzít. Ez a megnevezés szabálytalan és szándékosan félrevezető. Egy épület lehet földszint + 4 emelet, vagy földszint + 6 emelet, vagy lehet földszint + 4 emelet tetőtér beépítéssel. A szomszédokat a tetőtérre utaló beépítés félrevezette, ezért nem fellebbeztek. Az engedélyezési eljárásnak egy korrekt utcaképterv mellett meg kellett volna állapítania, hogy egy közel egységes magasságú, zárt sorú, közel álló épületcsoport fölé minimum 6,0 m-es magassággal mered a tervezett épület.
 2. Az építési engedély a XI. Ulászló u. 61. sz. telek (4522/2 hrsz. ) Ulászló utcai oldalán a beépítési szabályozási vonalat figyelmen kívül hagyva beépítteti az Ulászló utcai 5,0 m-es előkertet. A területen előkertes, többnyire zárt sorú családi és társasházak épültek. Amennyiben a területre nem készült 2003-ban Kerületi Szabályozási Terv, úgy a hivatalos helyszínraj (Térképnjásolat) szerint a korábbi „Rendezési Terv" van érvényben, melyet „Tervtanácsi javaslat" nem bírhálhat felül!
 3. Az építési engedély Határozata nem foglalkozik a kötelező hatás-, zaj- és környezettanulmánnyal, így megállapítható, hogy a felelős tervező, illetve  az ÉP KAR 1-2 Tárasház Kft. beruházó - építtető nem vette figyelembe a telek és környezet adottságait és a szádfalazási munkák zajszintjét. A talajmechanikai szakvélemény a kötelező fúrás helyett talaj szonda alapján állapította meg a talaj rétegsződést. Rögzítette a magas talajvízszintet, de a szádlemezek nem az előírás szerinti mélységre lettek leverve. A fentiek miatt a vízszintváltozás miatt erre a zárt környezetre, ahol a meglévő szomszédos épületek alapozási síkja magasabban van, továbbá figyelembe véve a tervezett épület nagy tömegét és magasságát, a tervezés és a kivitelezés módja jelentősen veszélyezteti a környező épületeket és esetlegesen az utak és közművek állékonyságát is.
 
A fentiek miatt és a nagytömegű épület által okozott benapozés és megvilágítás megszüntetése, illetve csökkentésére tekintettel a környező épületek (kb. 120 lakás) értékcsökkentési költségeivel is számolni kell.
 
 

3 komment

A lakók rendezett körülményeket akarnak!!!

2008.10.04. 18:22 Dinnye Utca

Lakossági összefogás az Ulászló és Dinnye utca sarkán tervezett, új lakóház törvényi kiskapukat kihasználó, jogellenesnek tűnő kivitelezése ellen.

Ezen a blogon elérhetővé tesszük a Dinnye utcai és Ulászló utcai lakóközösség együttes fellépését a folyamatban lévő építkezés engedélyezésének felülvizsgálatára és a megkezdett munkálatok leállítására.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet sajnos mindennapi:

 • A kép közepén látható régi villát az Ép Kar Zrt., egy építkezési vállalat megvásárolta. Lebontotta, a régi, a környezetbe maximálisan illeszkedő méretű és kivitelezésű épületet, megkezdte - tudomásunk szerint, négy emeletes + tetőteraszos lakótömb építését.
 • Az Ép Kar Zrt. mindenhol, ahol erre köteles volt, egy négy emeletes plusz két teraszos ház tervét mutatta be.
 • Az építkezés folyamán azonban kiderült, hogy a ház valójában földszint + hat emeletes, három szinttel magasabb, mint a környező legmagasabb épületek.
 • Egyszerűen, ha megépül úgy állhat majd, mint egy felhőkarcoló, kimagasodva a kisebb házak közül, elvéve a körülötte lévő lakóházaktól azokat az előnyöket, amik eddig kellemesen élhetővé tették a környéket.
 • Az Ulászló utca Újbuda talán egyik legpatinásabb része. A környék jellegzetessége az egységes, előkertes építkezés. Az építtető az épülő háznál az előkertet is lespórolta, durván megtörve ezzel is az utcaképet.
 • Az építkezés technológiai problémákat is felvet, a legszembetűnőbb ezek közül az, hogy a két emeletnyi mélygarázst túl mélyre építették, ezzel veszélyeztetve a szomszéd házak épségét. A ház mérete, leendő lakóinak száma túl nagy a Dinnye utca "teherbíró képességeit" tekintve. Az utcán parkoló gépkocsiktól, tűz esetén egy tűzoltóautó már nem fog beférni az utcába.
 • A fentiekből világosan látszik, hogy a befektető szándékosan megtévesztette a környéken élőket, és a közösképviselőt, aki nem megfelelően képviselte az itt lakók érdekeit.
 • A befektető a környezet adottságait nem vette figyelembe csak a saját pénzügyi érdekeit.
 • Az építkezés megkezdése előtt nem készült hatás-, zaj- és környezettanulmány, aminek következtében az ittlakók számára elviselhetetlen rázkódást és zajt okozó szádfalazási eljárással kezdték meg az építkezést.
 • Az építési tervben nem tüntették fel a telken meglévő, illetve a szomszédok telkén álló több mint 50 éves vadgesztenyefákat, ezeket a környéken lakók felháborodott tiltakozása ellenére az építkezés kezdetén kivágták.
 • A XI. kerületi Önkormányzat partner a jogsértő építkezésben, mivel engedélyezte a hat emeletes ház terveit. Panaszunkat a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal az Önkormányzathoz visszautalta.
 • Lakóközösségünk jelenleg magasabb fórumon keresi igazát, a Budapesti Törvenyésségi Felügyeleti Ügyészséghez nyújtottunk be keresetet.

 

 Megoldási törekvésünk:

A helyzet jogi úton való rendezése, már most, a kezdet kezdetén lassúnak és nem túl zökkenőmentesnek ígérkezik. Ezért van szükség a civil összefogásra, együttes fellépésre.

Lakossági összefogásunk célja, hogy megakadályozzuk a közérdek durva megsértését és a jogellenes épitkezést!

Összefogásunk akkor lesz sikeres, ha szomszédságunkban egy modern, maximum 4 emeletes, a hatósági előírásoknak is megfelelő, környezetünkbe illő lakóépület épül, és nem a tervezett lakotömb:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Későbbi blogbejegyzésünkben olvashatnak majd szakértői véleményt arról, hogy miért is jogsértő az építkezés. Megkérdezzük majd a Védegylet jogászát, hogy milyen stációk várnak ránk a jogi procedúrában.

39 komment