HTML

BOTRÄNY A DINNYE UTCÁBAN

Ezen a blogon elérhetővé tesszük a Dinnye utcai és Ulaszló utcai lakóközöség szerveződését és fellépését.

Friss topikok

Kapcsolat

Haladunk!!! Az Ügyészség foglalkozik velünk!

2008.10.16. 19:21 Dinnye Utca

Mivel Önkormanyzat, illetve a Közigazgatási Hivatal visszautasította felülvizsgalati kérelmünket, ezért a Védegylet segitségével a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészséghez fordultunk.

A beadványunknak két fő pontja van. Az épittető (ÉPKAR Zrt.), a tervező és Újbuda Önkormányzata a tervezés és az épitési engedély eljárásban két saját rendeletét látványosan nem tartotta be:

34/2003/X.21/XI.ÖK sz.rendelete, 1 fejezet, 13 § városképi illeszkedés szabályai:

"A városképi illeszkedés új épület épitése, vagy meglévő épület átalakítása, bővitése esetén az adott területegység építészeti karakterének megteremtesére, ill. a kialakult karakter megörzészére kell törekedni."

A területegységnek nincs rendezési terve (KSZT-je), így az Önkormanyzatnak terve sincs arra, hogy a mi zárt egységünket megbontsa, egy nagyon magas lakótömböt épittesen. Más szóval illegalis a magas épület.

34/2003/X.21/XI.ÖK sz.rendelete, 2 fejezet, 23§ és 24§:

"A különbözo beépitési módok általános elöírása. Az övezet zártsorú, de a tervezett épület szabadon álló. A kiallakúlt allapotnak megfelelöen a rendezési terv hiányaban 5m előkert betartandó"

Mivel előkert nékül épül a ház, illegális!

Itt az eredeti beadványunk:

From Dinnye utca
From Dinnye utca
From Dinnye utca

 

Megkaptuk az első pozitiv jogi visszajelzést, és ezért meg fontosabbá vált a szomszédok hozzáállása. Szeretnénk megint meghívni az érdeklet szomszédokat a Dinnye 12 garázsába pénteken este hatkor (Oktober 24.-én).

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dinnyeulaszlosarka.blog.hu/api/trackback/id/tr10717566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dani · http://dinnyeulaszlosarka.blog.hu 2008.10.17. 14:57:38

Csak hogy tudjatok kivel allunk szemben. Az EPKAR ZRT mar mashol is okozott nagy kart!

www.helyitema.hu/Ajanlo/Szakszer-tlenseg-okozhatta-a-tragediat.html

Dinnye Utca 2008.10.17. 15:09:36

Ez is eleg durva:

www.ingatlanmerce.hu/ulaszlo

Nagyon dragak lesznek a lakask, es hat latjuk hogy silany minoseguek.

Ulaszlo Utca · http://dinnyeulaszlosarka.blog.hu 2008.10.20. 10:33:25

Eleg zavaros a EPKAR ZRT hattere:

Pontos lebontas:
docs.google.com/Doc?id=dd42jqbj_70hs5br9fq

Marcsi 2008.10.28. 10:31:25

Felháborítónak tartom, ahogyan pocskondiáznak egy ilyen céget, aki a mai világban is képes tisztességgel dolgozni. Több nagy munkán dolgoztak nálunk, példamutató szorgalommal, szakmai tudással és hozzáértéssel. Így megismertük őket, kiderült, hogy 25 éve, több szakmai elismeréssel a hátuk mögött végzik a munkájukat.
Számomra érhetetlen, és még egyszer mondom felháborító ez a tisztességtelen hadjárat egy dolgozni akaró cég ellen.
Mi lenne az országban, ha minden egyes építkezés, beruházás, metró építés, út építés - és még sorolhatnám tovább- alkalmával csoportokba verődve ordítoznának és jelentgetnének egyesek, mert az építkezés amióta világ a világ kellemetlenségekkel is jár. A jelentgetések mögött általában érdekek halmaza áll, (mint ahogy ki is derül) pénzeket remélnek, mondván, itt a lehetőség egy kis plusz jövedelemszerzésre.
Hát ez a tisztességtelen. Szálljanak magukba és gondolkodjanak el ezeken, hagyják dolgozni azokat, akik az építés és nem a rombolás mellett teszik le voksukat.

első emelet 2008.10.28. 12:59:51

Kedves Marcsi!

kérlek gyere el az Ulászó és a Dinnye utca sarkára és nézd meg mi épül(ne) ide, nézd és próbáld meg átgondolni még egyszer amit írtál, gondold végig a "tisztességes" cég mekkora haszonnal épít ide (600-1000 ezer Ft/m2 áron adná el) egy 23 MÉTER magas tornyot a csendes kertvárosi részen 200-300 már rég óta itt, élő lakó kárára.


köszi

bea · http://dinnyeulaszlosarka.blog.hu 2008.10.28. 16:09:01

Marcsi, te a EPKAR -nak dolgozol?

Army 2008.10.29. 19:27:23

Kedves Marcsi!

Ez a Tisztességes? cég a környék egységes beépítésétől teljesen eltérő, ocsmány tornyot akar építeni egy olyan telekre, ahol eddig egy családi ház állt. Az utca zsákutca, két autó nem fér el egymás mellett, ide akarnak telepíteni durván 100 embert (már ha lesz olyan marha aki megveszi).
Az építkezés súlyosan átgondolatlan, az anyagi haszonszerzés érdekében nem vették figyelembe, hogy itt a talaj erősen vizes, eredetileg lápvidék volt, úgyhogy sikerült a "mestereknek" egy mocsárra építkezniük.Túlságosan mélyre ástak le. Ha bárki erre jár, figyelje meg a csatornába vezető tűzoltótömlőből ömlő víz csobogását.Alulról folyamatosan szivattyúzni kell a talajvizet. A víz már csak ilyen, utat tör magának. Kedves leendő tulajdonosok! Szeretnének mocsárra költözködni? Persze erről az apróságról majd bizonyára nem szereznek tudomást a vételi szerződés aláírásakor, utána meg majd futhatnak a dinnyei ferde toronyból a pénzük, és az idő közben véletlenül megszűnt kivitelező után.

Marcsi 2008.10.30. 10:27:52

Kedves Első emelet!
A kivitelező cégről a véleményemet továbbra is fenntartom.Honnan tudod, hogy mekkora haszonnal dolgozik?!
Egyébként minden szavadból és mondatodból süt a rossz indulat!


Kedves Bea, sajnos nem az ÉPKAR-nak dolgozom, csak ismerem őket, de szívesen dolgoznék velük.

Kedves Army,lehet, hogy Te egy kitünő talajvíz-szakember, építőmester,vagy önmagából kiinduló vállalkozó vagy, de ha a rossz indulat fájna, üvöltenél éjjel-nappal.

Sértőt és gyalázót kiabálsz olyanról, amiről a világon semmit nem tudsz.
Undorítóak a feltevéseid,a kijelentéseid.
Szégyeld magad!

bea · http://www.epkar.hu/index.php 2008.10.30. 11:07:00

Kedves Marcsi,

Valahogyan nem all ossze a kep.

Nem az a undorito, hogy egy vallalkozo kijatsza a kiskapukat? Nem megfelelo, nem beilleszto epuletet epit? A szep Budapesti utcankat teszi tonkre?

Ez neked, Marci, nem gaz? Te akkor is buszke leszel az EPKAR ra ha mindenki masnak rossz? Hat emelet, nincs elokert? Ez is a mi rosszindulatunk talalmanya?

építészpalánta 2008.10.30. 12:30:52

Tisztelt Iványi Úr!

Fiatal építészként számtalanszor találkozom az idősebb nemzedék effajta hozzáállásával. Miért kell az újat, a valamiben mást egyből kritizálni, gátolni? Szerintem értékelni és örülni kell annak, ha valaki egy jó épületet tervez és épít.

Főleg attól hiteltelen és elgondolkodtató az effajta hozzáállás, aki ismeri a "másik oldalt" is. Ha jól tudom annak idején a Budakeszi útra Ön által tervezett tízemeletes toronyházak 3-4 szintes épületek közé építését is erősen vitatták... Szomorú, hogy ezt elfelejti! A következő nemzedéket támogatni és segíteni kellene, nem pedig akadályozni a munkájukat!


Tisztelettel:

egy bizakodó építész

Inpact 2008.10.31. 09:17:46

Kedves Épkarosok!

Nem az a baj, hogy építkeztek, hanem az ahogyan.
Arra hivatkoztok, hogy haladni kell a korral, én szívesen adok nektek olyan könyveket, amiben a fenntarthatóság, a zöld környezet és az épületek összhangja megtalálható.
Mert ez a kor üzenete, nem pedig, hogy mindenféle mutyizással egy 20x20-as telekre 7 emeletet raktok fel. Egy kertvárosi, csendes környékre nem lehet toronyházat építeni.
Nem vettétek figyelembe a környék sajátosságait, azt hogy ekkora terület nem bír el egy ilyen hatalmas épületet és ennyi új embert.
Mohóságotok megbosszulja magát, de ez sajnos a környéken lakókon nem segít. Fél évszázados vadgesztenye fát vágtatok ki, tönkretettétek teljesen a környéket. Ennek következményeit vállalnotok kell!!!

Army 2008.10.31. 21:22:00

Kedves Marcsi!

Nem vagyok rosszindulatú. És egyik itteni lakos sem az. Ez a ház hatályos jogszabályok megsértésevel épül. Sajnos tudjuk, hogy ott ahol ember adja az engedélyt, sok minden lehetséges. És íme. Nem kétséges, ezt a patinás céget csakis az emberiség megmentése,az emberi tisztesség, a létező összes jogszabály teljes mértékben történő figyelembe vétele és szegény polgároknak kitűnő minőségű, mégis olcsó lakások elkészítése motiválja. Csak nem itt. Jelen esetben inkább a hogyan húzzunk minél kisebb alapterületből minél nagyobb hasznot elve. Az pedig, ha a terület a vízmosások miatt idővel valahol beszakad, "ja kérem, nem mi tehetünk róla...."
Kérem, csak nézzenek végig az utcán, és mindenki érteni fogja, mit szeretne minden itteni lakó.

bea · http://dinnyeulaszlosarka.blog.hu 2008.10.31. 21:27:43

Tisztelt Épitészpalánta! Elfogadhatatlannak tartom az Ön érvelését. Egy hiteles igazságögyi szakértó véleménye természetesen támadható. Szakmai érveket várnánk még, ha egy "palánta" is a szakvélemény kritikusa. Ehhez képest Ön az alábbi, rendkivül meggyóző érveket tartotta érdemesnek csatasorbaállitani. Kinek is? Szóval itt jönnek a meggyózó érvek:
Az idősebb nemzedék csak akadályozni tud
Örüljünk, ha valaki "szép" épöletet tervez, ne is törödjünk azzal, kinek árt vele.
Hallottam, hogy valamit maga is eltervezett...
stb.stb.
Kedves Épitészhallgató! Nem késő még a pályamódositas. Javaslom, hogy kevesebb szellemi kihivást kinálo pályát válasszon. Például kéménysepró?

Dinnye Utca 2008.10.31. 21:38:22

Részlet a EPKAR ZRT ügyvezető igazgatójának szakmai hitvallásából. Kiváncsi vagyok mások errúl mit gondolsz Army?

"Jelszavaink az alakulásunk óta a gyorsaság, a pontosság, a megbízhatóság, aztán ez kibővült az igényességgel és a tisztességgel. Úgy gondolom, hogy ez az öt szó és a köré gondolt filozófia megtalálható bennünk, és ezt naponta próbáljuk megtartani. Mindig annyit vállalunk, amennyit el tudunk végezni. Nem árbevétel centrikusak, hanem feladatcentrikusak vagyunk."

Army 2008.10.31. 21:51:04

Kedves Dinnye utca!

Szeretem az ilyen hitvallásokat.
Tudok ezerszámra fogalmazni ilyeneket, bár azt hiszem nincs olyan cég aki ne ezt mondaná magáról, pedig tudjuk már rég: "Jó cégnek nem kell cégér."
Esetleg bővithetne: Mi egy zsebkendőre is tudunk lakótelepnyi panelt építeni!
Lehetne a név az "Épkar Ház" helyett mondjuk
"Újbuda Velencéje" :)

nap-fény 2008.11.02. 22:17:07

Gondoltak-e a környező kb. 120 lakásban élők arra, hogy lakásuk megvilágítása (napfény, levegő) és a választott szín miatt is jelentősen leromlik, ha a tervezett eépület egy 6 emeletes (kb. 22 m magas és kb. 10 m széles és mély) épülettömb lesz?
Az épüket "felelős építésztervezője" is előidézője ennek, mert érdekeltségből nem hívta fel megrendelője figyelmét a szándékosan félrevezető terv-megnevezésre (pince+földszint+4 emelet+ 2 tetőszint), továbbá az előkert kötelező megtartására és "a városképi illeszkedés szabályai" rendeletek betartására, és hajlandó volt a tervet elkészíteni és aláírni.

to moro 2008.11.05. 21:07:31

Kedves Mindenki!
Olvasgattam a kommnenteket és az azérzésem támadt, hogy ugyanazokat az érveket ismételjük számtalanszor, de érdemi választ sohasem kapunk. Az ÉPKAR ZRT nevében irogatók nem veszik a fáradtságot, hogy megmagyarázzák nekünk, hogy a tudtunkon kívül miért ilyen és ekkora épületet terveztek és építenek nagy tempóban. Már megint ugyhallom igénybe kívánják venni a szomszédos ház parkolóját, mivel korábban elfelejtették a saját területükről kihúzni a szádlemezeket. És ehhez állítólag joguk van, hogy a mi területünkre betörve, azt megrongálva javítsák ki, amit elszúrtak. Eddig próbáltam iróniával tekinteni a helyzetre, de egyre inkább tehetetlen düh és szomorúság uralkodik el rajtam. 2008-ban az európai unió egyik tagállamában úgy építkezik valaki, hogy kivág több mint ötven éves gyönyörű fákat, a környező lakókat meg sem kérdezi és a környezetből kirívó tornyot épít. Mindezt persze teljesen törvényesen, ki tudja milyen minőségben, ami persze a lakások árában nem látszik. Ugy gondolom az érveink magukért beszélnek, remélem még nem késő cselekedni az ügyben.

Inpact 2008.11.06. 21:09:20

Kedves to moro!

teljesen igazad van, azt hiszem mindannyiunk nevében beszéltél. Az eddigi beírásokból nekem az derült ki, hogy ez egy demokratikus fórum, ahol mindenki kifejtheti véleményét. Ezért sem értem, h az itt lakók miért nem kaptak érdemi választ kérdéseikre.
A parkoló használat kapcsán mindenképp ki kell kérni egy ügyvéd véleményét. Úgy tudom, hogy a Védegylethez lehet ilyen kérdésekben fordulni.
Két dolgot kell tisztázni:
1. hozzájárult-e vki, hogy a szádlemezeket leverjék.
2. miért nem húzta ki az ÉPKAR a saját telkéről? Miért épített gyorsan fel egy teljes föld feletti szintet, miért nem húzta ki a cölöpöket a saját oldaláról? Megtehette volna?
Korábban azt mondták, hogy ezt kisebb géppel meg tudják tenni, csak tovább tart.

Miről is beszélünk?

első emelet 2008.12.02. 00:11:55

már vészes magasságba tör a torony, mikor dönt az ügyészség?

nap-fény 2008.12.03. 08:22:08

nem tudni, és azt sem, hogy a molinokkal mi van..
süti beállítások módosítása